Ontdek vijf bekende middeleeuwse verhalen met deze serie korte films, die vooral bedoeld zijn om leerlingen nieuwsgierig te maken. Ze tonen sleutelscènes die aanknopingspunten bieden voor de klassikale behandeling van een tekst. In elke film staat één personage centraal. 

Elegast

In de Karelroman Karel ende Elegast krijgt Karel de Grote opdracht van een engel om uit stelen te gaan. Zo ontdekt hij dat er een complot tegen hem beraamd wordt en dat hij zijn leenman Elegast ten onrechte verbannen heeft. 

Ysabele

In de Arturroman Walewein gaat de held op zoek naar een zwevend schaakbord. Zijn zoektocht krijgt een ander karakter als hij Ysabele ontmoet.

De Zwarte Ridder

In de Arturroman Moriaen is de zwarte held op zoek naar zijn vader, die hij met steun van ridders van de Tafelronde zal vinden. 

Beatrijs

In het korte verhaal Beatrijs verlaat de hoofdpersoon, die kosteres is, haar klooster om bij haar geliefde te kunnen zijn. Zij ontdekt dat de wereld trouweloos is en ware trouw door Maria geboden wordt.

Lanseloet

 In het toneelspel Lanseloet van Denemerken koestert Lanseloet een heftige begeerte voor Sanderijn. Terwijl zij elders het geluk vindt, leidt zijn destructieve verlangen tot zijn ondergang.

Meer weten?

Inleidende besprekingen van de vijf verhalen vind je in Frits van Oostroms Stemmen op schrift (Amsterdam 2006) op pagina’s 234–242 (Karel ende Elegast), 262–269 (Walewein) en 274–279 (Moriaen), en in zijn Wereld in woorden (Amsterdam 2013), pagina’s 309–320 (Beatrijs) en 442–454 (Lanseloet van Denemerken).

Verantwoording

Deze vijf korte films markeren het afscheid van Frits van Oostrom als hoogleraar aan de Universiteit Utrecht op 12 mei 2023. De reeks werd gemaakt door Theatergroep Aluin op initiatief van Wim van Anrooij, Bart Besamusca, Dieuwke van der Poel en Frank Willaert, die de totstandkoming van de clips ook inhoudelijk begeleid hebben. Zij danken Erwin Mantingh, Martine Veldhuizen en Marike van Zessen voor hun adviezen.