In vier lessen maken leerlingen kennis met Mariken van Nieumeghen en het hedendaagse ‘voortleven’ van deze tekst. Het lesmateriaal bestaat uit: animatiefilmpje,
Toelichting
In dit filmpje introduceert Joke Brasser de middeleeuwse klassieker Mariken van Nieumeghen aan de hand van de receptiegeschiedenis rondom het werk. Zo verwijst ze naar standbeelden, hedendaagse bewerkingen en het Marikenjaar, dat in 2018 in Nijmegen werd gevierd. In het lesmateriaal komen verschillende vaardigheden aan bod: lezen, bronnen raadplegen, informatie uit verschillende bronnen combineren, interpreteren en vragen stellen over een tekst. De lessen bieden dus een combinatie van literatuur, leesvaardigheid, samenwerken en informatievaardigheden.
Na de introductie vertalen de leerlingen in groepjes van vier een fragment uit Mariken van Nieumeghen. De fragmenten samen vormen de scene uit het Middeleeuwse mirakelspel waarin Mariken bij haar tante aanklopt en zeer schandelijk toegesproken wordt. In de afsluitende les lezen de leerlingen hun eigen vertaling voor. Dit wordt afgewisseld met het voorlezen van de berijmde hertaling van Willem Wilmink door de docent.
Met dit lesmateriaal maken leerlingen kennis met een literaire klassieker in zijn oorspronkelijke vorm. Ze gaan zelf actief met de tekst aan de slag. Alles aan het fragment uit Mariken dat de leerlingen lezen en hertalen is anders: de schrijfwijze (drukletters), de taal en de hele belevingswereld waar de tekst uit voortkomt. Via deze kennismaking met de tekst komt de historische context aan bod.
Animatie: Mariken van Nieumeghen
In deze animatievideo wordt de middeleeuwse klassieker Mariken van Nieumeghen geïntroduceerd aan de hand van de receptiegeschiedenis.