Casanova in Nederland

Een van de achttiende-eeuwse helden die tot op de dag van vandaag wereldfaam geniet, is de Italiaanse vrouwenversierder Casanova (1725-1798). Zijn boek De geschiedenis van mijn leven is een van de belangrijkste cultuurhistorische documenten uit en over de tweede helft van de achttiende eeuw. De lezer komt niet alleen te weten hoeveel vrouwen Casanova verleidt maar leert vooral veel over het leven van de gegoede klasse in Europa. In 1758 doet Casanova voor het eerst Nederland aan. Daar, op bezoek bij meneer d’O, ontmoet hij diens veertienjarige dochter Esther op wie hij uiteraard ook verliefd wordt. Hij gaat met haar naar een concert en is erg verbaasd over de vrijheid die deze jongedame krijgt. Ze wordt gewoon met hem alleen gelaten in een koets! Esther antwoordt daarop:

“Ik weet dat men nergens anders een jong meisje alleen met een man laat uitgaan, maar hier wordt ons geleerd op onszelf te passen en wij zijn er zeker van dat ons een ongelukkig leven te wachten staat als wij dit niet doen.”
“Gelukkig sterveling, die met de zorg van uw geluk belast zal worden en gelukkiger nog de man, waarop uw keuze zal vallen!”
“Ik zal die keuze niet maken, dat is de zaak van mijn vader.”
“En wanneer degene, die hij voor u kiest u niet aanstaat, of wanneer u een ander liefheeft?”
“Wij mogen geen man liefhebben voordat wij weten of hij de aangewezen echtgenoot zal zijn.”
“U heeft dus niemand lief?”
“Niemand, daar heb ik nog geen behoefte aan gehad.”
“Ik mag u dus een handkus geven?”
“Waarom?”
Zij trekt haar hand terug en biedt mij haar heerlijke lippen. Ik plukte er een kus, die zij mij zedig gaf en die mij trof in het hart. Mijn vreugde werd enigszins getemperd toen zij mij zei, dat zij mij zoveel kussen wilde geven als ik maar zou wensen, in het bijzijn van haar vader.